Red Hook Brooklyn 2017

10 May 2017

Red Hook Crit Brooklyn

 

Al sinds begin oktober 2016 werd er om meerdere redenen gesproken over Red Hook Brooklyn. Vooral de zure nasmaak die we overhielden aan ons red hook avontuur in Milaan en het idee om in Brooklyn zelf, waar de red hook serie begonnen is, revanche te nemen heeft afgelopen winter voor veel excitement gezorgd.

Eind april was het dan eindelijk zover. Een paar dagen voor de crit arriveerden Martijn, Pauwel en ik (Rick) in Brooklyn om goed uitgerust te zijn en uiteraard te proberen om de ultieme wereldstad te leren kennen. Het 'wijkje' waar we logeerden was een van de ruwere randjes van New York. Recensies logen er niet om, "I hate the shootings", "Marcy houses is a hellhole" & "my bae lives here" zijn daar enkele voorbeelden van. Toch begonnen we na een aantal dagen van deze plek te houden en vonden we onze favoriete tentjes en blikken pabst blue ribbon bier in de locale bazaar.

Nadat Martijn en Pauwel op woensdag de highlights van Manhattan bezichtigd hadden, reden we op donderdag de hele dag door Brooklyn. Tijdens mijn vorige bezoek aan New York ben ik enkel in Manhattan geweest, des te mooier was het nu om vooral in Brooklyn te pionieren. We bezochten R&E cycles, een heilige tempel voor de liefhebber van fietsmateriaal, reden een middag door prospect park, aten zes donuts pp, ontmoetten onze 'eigen' Humans of New York en bovenal genoten we van de sfeer, diversiteit en intensiteit van de stad.

Het is meer dan leuk en aardig om een beetje te toeristen in New York, maar het was natuurlijk allemaal te doen in Red Hook. Zaterdagochtend vertrokken we vroeg naar het parcours om er hopelijk een onvergetelijke dag van te maken. Na even het rondje getest te mogen hebben tijdens de open practice mocht ik al snel los tijdens kwalificatieheat 1. Een ongunstige startpositie, het verwachte chaotische begin en onvermogen om écht snel op te schuiven in de eerste ronde zorgte ervoor dat ik al snel achter de feiten aan reed. Met een 22e plek in de heat ging ik dan wel steady de last chance race in, toch hoopte ik op meer. Herman Finkers zou zeggen.. de cursus omgaan met teleurstellingen ging wederom niet door. Desalniettemin vooral genoten van het racen over het schitterende rondje in Brooklyn en getergd om alsnog naar de finale te gaan via de last chance race. 

Hierna was het de beurt aan Pauwel en Martijn in heat 4. Beide mannen kwamen de openingsfase heelhuids door maar hierna was het direct achtervolgen geblazen. Dit resulteerde voor Pauwel in een plek in de last chance race en voor Martijn in een 34e plek in de heat. Het goede gevoel overheerste echter, de angst en frustratie van Milaan lijken verdrongen en er was gewoon lekker gereden.

Om 16.30 gingen Pauwel en ik de last chance race in. Pauwel wilde vooral weer lekker racen zonder zichzelf torenhoge verwachtingen op te leggen. Ikzelf was erg gebrand om alsnog beslag te leggen op 1 van de 10 plekken naar de finale in deze last chance race. Safe & sound kwamen we door de eerste paar rondes. Eamon Lucas & Stefan Schäfer van Specialized Critlife trokken alles uitelkaar en daarachter was het strijden voor de resterende finalespots. Het ging zeker niet vanzelf maar uiteindelijk pakte ik de 10e plek. Dit betekende dat ik doorging naar de finale! Ook Pauwel had lekker gereden. Startplek 40 in deze race maakte het voor hem erg lastig om op te schuiven, toch pakte hij een paar plekken en schudde definitief de negativiteit van Milaan van zich af.

Tussen de last chance en finalerace werden we goed verzorgd door vriend Jonathan en zijn maten. Aan het waterfront met indrukwekkend uitzicht op een stad die donkerder werd maar daarbij ook steeds levendiger werd, laadde ik me op voor wat komen ging en pakten de jongens alvast een paar Amerikaanse equivalenten van holger en Pitt bier.

Het grote slotstuk ging om 21.45 los. 100 hongerige coureurs en 10.000 minstens zo hongerige toeschouwers waren onderdeel van een onbeschrijvelijke ambiance. Door een tunnel van geluid en lichten kronkelde het direct uiteengeslagen peloton door de straten van Red Hook. Ondanks ontlploffende benen vanaf ronde 1 was ik vooral bezig met genieten. Helaas niet geslaagd om de finale uit te rijden, maar de ervaring was uniek. De overige Nederlanders hielden zich knap staande, Davíd van Eerd werd heel knap vijfdes,  na hard gevallen te zijn met vijf rondes te gaan. De wedstrijd werd op indrukwekkende wijze gewonnen door Stefan Schäfer, vóór topfavoriet Colin Strickland. Voor mij is Red Hook crit het meest intense sportevenement waaraan ik deelgenomen heb en de ervaring is ongeëvenaard. Ik spreek ook voor Martijn en Pauwel als ik zeg dat we niet kunnen wachten om in juli weer een poging te doen in Londen, hopelijk dan weer met minimaal een renner in de finale.

Bedankje naar:

Diroza - Custom Wielerkleding Check dit als je kleding wil voor jou en/of je fietsmaten. Al vanaf 2 stuks inclusief eigen ontwerp!

Redna - Make Your Bike 

Treshombres Bikes 

100% 

Lees meer blogs